מאמרים בנושא ייעוץ מיני
פלורת הנרתיק (ואגינה) היא מערכת מיקרו-אקולוגית מורכבת ודינמית המכילה מיליארדי חיידקים טובים וחיוניים לעור הפות ורירית הנרתיק ועוברת תנודות במהלך המחזור החודשי הנשי.
פלורה בריאה מגנה מפני זיהומים במערכות השתן והמין. היא מורכבת מסוגים רבים ושונים של חיידקים, כאשר החיידקים השולטים נקראים לקטובצילים. לקטובצילים הם חיידקים מועילים וטובים הממלאים תפקיד מפתח בהגנה מפני זיהום נרתיקי. בנוסף לכך, תפקידם ליצור חומצה לקטית ומי חמצן, כאשר חומצה לקטית עוזרת לשמור על pH ופלורה בריאים בנרתיק ומי חמצן, מעכבים את צמיחת יתר של החיידקים ה"רעים" הגורמים לזיהום.
כאשר רמת הלקטובצילים יורדת מתחת לנורמה והפלורה הנרתיקית לא מאוזנת, הסיכון לפתח זיהום גדל. הזיהומים עלולים להוביל לתסמינים לא נעימים כמו גירוד, גירוי, צריבה, נוזלי נרתיק לא תקינים (יכולים להיות בגוון ירקרק או צהוב חזק או גושים) וריח נרתיק לא נעים.
האיזון בין חיידקים מועילים למזיקים בנרתיק הוא עדין מאוד. חוסר איזון מתרחש כשרמת ה-pH הנרתיקי אינו חומצי מספיק.
pH נרתיקי צריך להיות בין כ 3.8 ל-4.5 בכדי להיחשב ברמה תקינה ובריאה של חומציות הנרתיק. כשהנרתיק אינו חומצי מספיק עקב מחסור בלקטובצילים, פטריות וחיידקים "רעים" מסוגלים להתרבות יותר ממה שהיו מתרבים בדרך כלל.
שתי דוגמאות לזיהום שיכולות להתעורר עקב שינוי ברמת החומציות התקינה של הנרתיק הן candidiasis (הנגרמת על ידי צמיחת יתר של פטריית קנדידה) ו bacterial vaginosis (הנגרמת על ידי צמיחת יתר של חיידקים "רעים").
איזון יכול להיות מופר במקרים הבאים:
גורמים פנימיים, כגון מצב הורמונאלי, גיל ומערכת חיסונית.
גורמים חיצוניים כגון אנטיביוטיקה, שטיפות אינטימיות, חומרים כימים במוצרי היגיינה אינטימית (תחבושות, תחתוניות, טמפונים וכו').
*הדגש חשוב בנוגע לשימוש באנטיביוטיקה*
זיהום פטרייתי הינו שכיח אצל נשים הנוטלות אנטיביוטיקה. אנטיביוטיקה בתפקידה הורגת מגוון של חיידקים מזיקים ועל הדרך גם מחסלת חיידקים בריאים לנרתיק שלך, מה שעלול לגרום לצמיחת יתר של קנדידה (סוג של פטרייה).
2. שינויים פיזיולוגים -
שינויים ברמות ההורמונים ובפרט אצל נשים בגיל הפוריות, גורמים לתנודות בחיידקי הנרתיק, הן הטובים והן המזיקים. לפיכך, כלל החיידקים בנרתיק יכולים להשתנות באופן זמני אצל אישה בודדת ונבדלים בין אישה לאישה. ההבדלים נובעים משונות בפעילות מינית, שטיפה נרתיקית, מתח ולחץ נפשיים, גזע (גורמים גנטיים) וגורמים נוספים.
אז עכשיו כשהבנת כמה חשיבות יש לפלורה הנרתיקית שלך, בואי נדבר על שטיפה נרתיקית ומה זה עלול לגרום לך
לפי הערכות, 20% עד 40% מהנשים האמריקאיות בין הגילאים 15 עד 44 טוענות שהן משתמשות בשטיפה נרתיקית.
שיעורים גבוהים יותר נראים בקרב בני נוער ונשים אפרו-אמריקאיות והיספאניות.
מלבד לגרום לעצמן להרגיש רעננות יותר, נשים מתמידות בשטיפות אינטימיות בכדי להיפטר מריחות לא נעימים, לנקות את דם הווסת, בכדי להימנע מהידבקות במחלות מין ולמניעת הריון לאחר קיום יחסי מין.
והנה לך הבשורה .... מומחי בריאות טוענים שהשטיפה אינה יעילה לאף אחת מהמטרות הללו! הם אף מזהירים שזה יכול להגביר את הסיכון לזיהומים, סיבוכי הריון ובעיות בריאותיות אחרות.
בהתאם לכך, שטיפה נרתיקית עם סבון או כל אופציה אחרת מלבד מים, אינה בריאה ומועילה לך.
מה את יכולה לעשות בפועל, בכדי לשמור על הפלורה הנרתיקית שלך ולהימנע מדלקות ופטריות חוזרות ונשנות?
1. הוסיפי תוסף פרוביוטיקה בזמן נטילת אנטיביוטיקה
בכדי לחזק את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף, ניתן להיעזר בתוספי פרוביוטיקה ייעודית לבריאות אינטימית נשית. קפסולות פרוביוטיקה הן קפסולות עם חיידקים טובים המופיעות באופן טבעי בגוף ומטפלות בחוסר איזון בגוף.
קפסולות פרוביוטיקה עוזרות להחזיר רמה בריאה של לקטובצילים ובכך שומרות על איזון בריא והגנה של הגוף מפני זיהום. ההמלצה ליטול תוסף פרוביוטיקה הופכת בשנים האחרונות למקובלת ברפואה הקונבנציונאלית.
2. בצעי שטיפה אינטימית עם מים בלבד
הימנעי משטיפות אינטימיות המכילות סבון. אם בא לך להרגיש רעננה ומבושמת, שטפי רק את האיזור החיצוני של הפות ולא פנימה. בעת שטיפה חיצונית, הימנעי ממזלף מים כי הוא עלול להדליף פנימה את הסבון.
3. השתמשי במוצרי הגיינה אינטימיים טבעיים מכותנה כגון תחתוניות\ תחבושות\ טמפונים ללא בושם, ללא אלכוהול, ללא כלור וללא BPA .
כמה המלצות מנסיוני האישי בנוגע למוצרי הגיינה אינטימיים:
מאחלת לך יחסי מין בריאים ומהנים.
**המאמר נכתב בליווי דר' לאנדרו קסלמן – מומחה ביילוד וגניקולוגיה, על החומר העיוני בלבד**.